Gabioane din plasa metalica cu ochiuri hexagonale din sarma dublu rasucita

Gabioane din plasa metalica cu ochiuri hexagonale din sarma dublu rasucita

Gabioanele sunt cosuri metalice realizate din plasa metalica cu ochiuri hexagonale din sarma dublu rasucita, realizate conform Directivei 89/106/CEE, cu certificat CE de control al productiei.

Gabioanele sunt umplute cu roci existente pe amplasamentul proiectului pentru a forma structuri flexibile, permeabile si monolitice de tipul peretilor de sprijin, peretilor de canal si protectiilor pentru proiectele de control erozional.

Dimensiunile si marimile gabioanelor acoperite cu zinc sunt prezentate in Tabelul 1.

Specificatii:

  • Rezistenta la rupere: sarma utilizata la realizarea gabioanelor are o rezistenta la rupere de 380-550 N/mm2, depasind prevederile EN 10223-3, in scopul cresterii rezistentei produselor finite. Toleranta dimensionala a sarmei este conform EN 10218 (Clasa T1).
  • Alungirea: Alungirea nu trebuie sa fie mai mica de 10%, conform EN 10223-3. Testul se va efectua pe un esantion in lungime minima de 25 cm.
  • Acoperirea cu Galfan: cantitatea minima de galfan intruneste conditiile EN 10244-2.
  • Aderenta acoperirii cu Galfan: dupa ce sarma este infasurata de 6 ori peste un dorn cu diametru de 4 ori diametrul sarmei, acesta nu trebuie sa se desprinda sau sa fisureze la testul frecarii cu mana, conform EN 10244.
  • Testul accelerat de rezistenta la imbatranire a acoperirii exterioare se face in 28 cicluri de condensare in mediu umed SO2 conform EN ISO 6988.

Avantaje gabioane dublu rasucite vs gabioane clasice:

  
Gabioane dublu rasuciteGabioane clasice
Respecta normative Europene privind conditiile de calitate necesare in cazul producerii si utilizarii gabioanelor: EN 10223-3:2013 - Produse din plase hexagonale si EN 10244:2009 - Protectia sarmelor metalice cu acoperiri metalice neferoase. Gabioanele executate clasic in situ nu corespund cerintelor normelor Europene aplicabile.
Se produc in conformitate cu Directiva 89/106/EEC, CPR - Regulamentul Produselor de Constructii 305/2011, avand certificare CE in conformitate cu ETA-09/0414 si fiind prevazute cu Certificat de Produs.  
Previn desirarea plaselor si deteriorarea gabioanelor in cazul taierii accidentale a sarmei pe parcursul exploatarii. Sarma are rezistenta la tractiune de 380-550 N/mm2 iar plasa are o rezistenta la tractiune de minim 50 kN/m, conform specificatiilor cerute de norma EN 10223-3. Gabioanele clasice executate in situ prezinta plasa cu simpla torsiune care are risc ridicat de desirare la taierea accidentala a sarmelor, existand riscul desirarii plasei si golirii gabionului. In acest caz nu exista specificatii privind performantele mecanice ale sarmei si ale plasei.
Structura gabioanelor este ranforsata cu ajutorul diafragmelor pozitionate intern la o distanta maxima de 1 m, conform EN10223-3, realizand celule interne de confinare a agregatelor de umplere. Toate panourile gabioanelor au rame intarite cu sarma de diametru 3,4 mm. Gabioanele clasice nu se executa cu diafragme la interior, iar in cazul taierii accidentale a plasei, gabionul se poate goli in intregime compromitand sistemul.
Toate componentele sunt tratate anticoroziv Clasa A cu Galfan (aliaj 95%Zn+5%Al) in cantitate minima de 245 gr/m² (pentru sarma cu diametru de 2,7 mm), respectand cerintele de calitate conform normelor Europene EN 10223-3:2013 si EN 10244:2009. Gabioanele execuate clasic au rama din otel PC al carui tratament anticoroziv nu poate fi probat conform normelor, iar plasa nu are specificatie de acoperire de zinc sau o durata de viata estimata certificata conform EN 10223-3. 
Ramele gabioanelor din plase de sarma dublu torsionata se executa din sarma de 3.4 mm cu protectie anticoroziva clasa A (EN10223-3) cu Galfan - 95%Zn+5% Al, in cantitate minima de 265 gr/m². In acest fel gabionului prezinta o structura rezistenta dar si flexibila, permitand adaptarea la morfologia terenului in cazul aparitiei unor deformatii excesive ale terenului suport.  In cazul gabioanelor clasice confectionate in situ, rama exterioara este realizata din bare PC sudate care rigidizeaza structura. In cazul aparitiei unor deformatii ale terenului suport, elementele de rigidizare tind sa cedeze in zona punctelor de sudura, acest fapt conducand la deformatii excesive ale gabionului si la pierderea stabilitatii structurii ca intreg.
Gabioanele cu ochiuri hexagonale sunt testate privind rezistenta la imbatranire prin tratament cu Dioxid de Sulf (EN ISO 6988) in 28 cicluri de expuneri discontinui si testarea plasei se face prin pulverizare de solutie salina (EN ISO 9227) timp de 2.000 ore. In aceste conditii produsul nu trebuie sa prezinte mai mult de 5% rugina rosie (DBR -Dark Brown Rust). Gabioanele executate clasic nu prezinta acest tip de rezistenta si acest lucru conduce la imposibilitatea garantarii sigurantei in exploatare pe durata de viata a structurii.
Gabioanele se livreaza preansamblate la punctul de lucru, gata de utilizat la locul de montaj. Acest lucru asigura accesul rapid la locul de montaj si productivitate marita la instalare, iar timpul de executie se diminueaza. Gabioanele clasice necesita executarea in puncte de lucru amenajate in site si totodata multiple transporturi pana la locul de montaj. 
Gabioanele pre-ansamblate din plase dublu torsionate cu diafragme interioare se pot modela in diverse forme particulare conform necesitatilor din situ - urmarirea liniei podetelor tubulare, construirea de ziduri convexe sau concave, introducerea parapetelor/ tubulaturilor in interiorul structurii de gabion, etc.  

Cere detalii


Galerie foto